Sveriges bästa äppelmust ska koras

Svenska Musterier firar Äpplets Dag med att annonsera det fjärde svenska mästerskapet i äppelmust, Must-SM 2020. Den 20:e november kommer en välrenommerad jury att prova äppelmuster från olika musterier i Sverige.  

Must-SM är en riktig smakfest för oss i juryn, säger Kimmo Rumpunen, juryns ordförande. Vi får uppleva äpplets terroir och därmed en mångfald av smaker. Äppelsort, jordmån, odlingsplats, skördetillfälle, mognadsgrad och förstås även väder och vind bestämmer smaken.

Vi vill att den svenska äppelmusten ska vara det självklara alkoholfria alternativet på landets alla krogar och restauranger, fortsätter Kimmo.

Årets Must-SM kommer i år, pga pandemin, hållas sluten och interaktion med deltagarna kommer att ske digitalt. Äppelmusten bedöms i fem olika klasser och blindtestas av den välrenommerade juryn.

Årets jurymedlemmar är:
Elke Jung – Sommelier, journalist, Vinbanken.
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – Forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckesakademien.
Anders Öhman – Sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Svenska Musterier är en ideell sammanslutning med uppgift att lyfta fram musterinäringen som en livsmedelsnäring med djupa rötter i det svenska matkulturarvet och därigenom stärka dess profil i Sverige.

Kontakt:m
Malena Borgström (sekreterare Svenska Musterier)
malena.borgstrom@kiviksmusteri.se
0703-871940