Nyheter

Must-SM 2021 – Vinnare

De gör Sveriges Bästa Must 2021

För femte året i rad presenterar Svenska Musterier vinnarna i Must-SM.  Bland rekordhöga 70 tävlingsbidrag har fem vinnare i fem tävlingsklasser utsetts. Länk till Must-SM:s egen sida.

Utan att veta vad och vilken äppelmust de smakar, poängbedömer jurymedlemmarna mustens utseende, doft och smak. Den must med högst poäng står som slutlig segrare. Vid lika poäng vinner den som fått högst smakpoäng. 

  • Årets startfält var det största sedan tävlingen startade för fem år sedan. Samtidigt var det även det bästa året rent kvalitéts-mässigt.  Vår svenska musterinäring både växer och utvecklas och allt fler av landets krogar och restauranger tar in den svenska äppelmusten som ett alkoholfritt alternativ, säger Kimmo Rumpunen, juryns ordförande tillika forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare samt ledamot av Svenska Musterier.

I varje tävlingsklass utsågs även den bästa ”Kulturmusten”. ”Kulturmust” är en kvalitéts-stämpel för den svenska musten där äppelsorterna odlats i Sverige i minst 50 år. 

  • ”Kulturmust”-märkningen är ett sätt att bidra till bevarandet av de gamla anrika äppelsorterna genom att göra svenska folket uppmärksamma på vilken smak-skatt vi har i vårt land, säger Kimmo Rumpunen. ”Med sina ofta djupa och kraftiga aromer lämpar sig de här äppelsorterna ypperligt att göra äppelmust på”, fortsätter Kimmo. 

Årets vinnare är:

Äppelboden, Santana äppelmust (Klar sortren äppelmust)

Syninge Musteri, 100% äppelmust från Roslagen Aroma (Ej filtrerad sortren äppelmust)

Kiviks Musteri, Björn Ranelid Paradismust 2021 (Klar äppelmust av flera sorter)

Rörumsro Frukt & Must, Gårdens Vinteräpple (Ej filtrerad äppelmust av flera sorter)

Bergströms Lilla Musteri, Mousserande äppelmust (Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen)

Bästa Kulturmust:

Kiviks Musteri, Gravensteiner (Klar sortren äppelmust)

Rörumsro Frukt & Must, Ingrid Marie (Ej filtrerad sortren äppelmust)

Kiviks Musteri, Cox Orange, Holsteiner Cox Äppelmust (Klar äppelmust av flera sorter)

Norrtelje Musteri, Skånska vinteräpplen Belle de Boskoop, Ingrid Marie (Ej filtrerad äppelmust av flera sorter)

Norrtelje Musteri, Äpplen Ingrid Marie & Havtorn (Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen)

Svenska Musterier är en ideell sammanslutning med uppgift att lyfta fram musterinäringen som en livsmedelsnäring med djupa rötter i det svenska matkulturarvet och därigenom stärka dess profil i Sverige. 

Kontakt: Malena Borgström (sekreterare Svenska Musterier)
malena.borgstrom@kiviksmusteri.se
0703-871940

De gör Sveriges Bästa Must 2020

Idag presenterade Svenska Musterier vinnarna i Must-SM 2020. Bland 55 tävlingsbidrag har fem vinnare i fem tävlingsklasser utsetts. 

Utan att veta vad och vilken äppelmust de smakar, poängbedömer jurymedlemmarna mustens utseende, doft och smak. Den must med högst poäng står som slutlig segrare.

  • Årets startfält var imponerande. Det innehöll såväl en bredd som smakdjup, säger Kimmo Rumpunen, juryns ordförande. 
  • Vår svenska musterinäring växer och under de fyra år som Must-SM arrangerats har vi sett en fantastisk utveckling av den svenska äppelmusten. En ren kvalitetsprodukt som allt mer tar sig in som ett självklart alkoholfritt alternativ på landets krogar och restauranger, fortsätter Kimmo.

Årets vinnare är:

Kiviks Musteri, Gravenstein 2020 (Sortren klar äppelmust)

Malva Gård, Holsteiner Cox (Sortren äppelmust med mer eller mindre andel fruktkött)

Kiviks Musteri, Björn Ranelid Paradismust 2020 (Klar äppelmust av flera sorters äpplen)

Backroad Farm, Red October (Äppelmust med mer eller mindre andel fruktkött av flera sorters äpplen)

Norrtälje Musteri, Äpple & Lingon från Roslagen (Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudsaklig ingrediens)

Sveriges bästa äppelmust ska koras

Svenska Musterier firar Äpplets Dag med att annonsera det fjärde svenska mästerskapet i äppelmust, Must-SM 2020. Den 20:e november kommer en välrenommerad jury att prova äppelmuster från olika musterier i Sverige.  

Must-SM är en riktig smakfest för oss i juryn, säger Kimmo Rumpunen, juryns ordförande. Vi får uppleva äpplets terroir och därmed en mångfald av smaker. Äppelsort, jordmån, odlingsplats, skördetillfälle, mognadsgrad och förstås även väder och vind bestämmer smaken.

Vi vill att den svenska äppelmusten ska vara det självklara alkoholfria alternativet på landets alla krogar och restauranger, fortsätter Kimmo.

Årets Must-SM kommer i år, pga pandemin, hållas sluten och interaktion med deltagarna kommer att ske digitalt. Äppelmusten bedöms i fem olika klasser och blindtestas av den välrenommerade juryn.

Årets jurymedlemmar är:
Elke Jung – Sommelier, journalist, Vinbanken.
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – Forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckesakademien.
Anders Öhman – Sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Svenska Musterier är en ideell sammanslutning med uppgift att lyfta fram musterinäringen som en livsmedelsnäring med djupa rötter i det svenska matkulturarvet och därigenom stärka dess profil i Sverige.

Kontakt:m
Malena Borgström (sekreterare Svenska Musterier)
malena.borgstrom@kiviksmusteri.se
0703-871940

Vinnare Must-SM 2019

Vinnarna har korats i Must-SM 2019

1. Klarfiltrerad sortren äppelmust.

Kiviks Musteri Gravenstein

Den vinnande musten gjord på äppelsorten Gravenstein

Kiviks Musteri, Kivik

2. Ej filtrerad sortren äppelmust.

Äppelmust Aroma

Den vinnande musten gjord på äppelsorten Aroma

Bergströms lilla Musteri, Bankeryd

3. Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.

Björn Ranelids Paradismust

Kiviks Musteri, Kivik

4. Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.

Ragnhilds Äppelmust

Ragnhilds Äppelmust, Brantehamn

5. Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.

Englamust

Drycken gjord av äppelglögg, pomerans och vanilj

Bjärebygdens Musteri, Ängelholm

Läs mer här: www.must-SM.se