Nyheter

Sveriges bästa äppelmust ska koras

Svenska Musterier firar Äpplets Dag med att annonsera det fjärde svenska mästerskapet i äppelmust, Must-SM 2020. Den 14 november kommer en välrenommerad jury att prova äppelmuster från olika musterier i Sverige.  

Must-SM är en riktig smakfest för oss i juryn, säger Kimmo Rumpunen, juryns ordförande. Vi får uppleva äpplets terroir och därmed en mångfald av smaker. Äppelsort, jordmån, odlingsplats, skördetillfälle, mognadsgrad och förstås även väder och vind bestämmer smaken.

Vi vill att den svenska äppelmusten ska vara det självklara alkoholfria alternativet på landets alla krogar och restauranger, fortsätter Kimmo.

Årets Must-SM kommer i år, pga pandemin, hållas sluten och interaktion med deltagarna kommer att ske digitalt. Äppelmusten bedöms i fem olika klasser och blindtestas av den välrenommerade juryn.

Årets jurymedlemmar är:
Elke Jung – Sommelier, journalist, Vinbanken.
Titti Qvarnström – Michelinkock, Kreativ ledare för Folk Mat & Möten, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Martin Ragnar – Docent, författare, ledamot av Svenska Dryckesakademien, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Kimmo Rumpunen – Forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare, ledamot av Skåneländska Gastronomiska Akademien.
Johan Swahn – Forskare i sensorisk marknadsföring, kock, ledamot av Svenska Dryckesakademien.
Anders Öhman – Sommelier, vd Gustibus Wine & Spirit Academy.

Svenska Musterier är en ideell sammanslutning med uppgift att lyfta fram musterinäringen som en livsmedelsnäring med djupa rötter i det svenska matkulturarvet och därigenom stärka dess profil i Sverige.

Kontakt:
Malena Borgström (sekreterare Svenska Musterier)
malena.borgstrom@kiviksmusteri.se
0703-871940

Vinnare Must-SM 2019

Vinnarna har korats i Must-SM 2019

1. Klarfiltrerad sortren äppelmust.

Kiviks Musteri Gravenstein

Den vinnande musten gjord på äppelsorten Gravenstein

Kiviks Musteri, Kivik

2. Ej filtrerad sortren äppelmust.

Äppelmust Aroma

Den vinnande musten gjord på äppelsorten Aroma

Bergströms lilla Musteri, Bankeryd

3. Klarfiltrerad blandade äppelmust av flera sorter.

Björn Ranelids Paradismust

Kiviks Musteri, Kivik

4. Ej filtrerad blandade äppelmust av flera sorter.

Ragnhilds Äppelmust

Ragnhilds Äppelmust, Brantehamn

5. Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen.

Englamust

Drycken gjord av äppelglögg, pomerans och vanilj

Bjärebygdens Musteri, Ängelholm

Läs mer här: www.must-SM.se

Skördetider & Äppelmarknad

Så var det äntligen dags igen! Nu sätter skördetiden ingång med full kraft för oss musttillverkare. På äppelmarknaden den 24 till 25 september kan du träffa oss och smaka några av årets nytillverkade muster. Välkomna! För mer information om Äppelmarknaden se: http://www.appelmarknaden.se/

_DSC1280

Seminarium för medlemmar – Kvalitet och Karaktär hos Äppelmust?

Den 26-27 november ordnar föreningen ett seminarium för sina medlemmar på Centrum för Innovativa Drycker, Balsgård. Vi kommer att fördjupa oss i vilka faktorer man som mustproducent kan laborera med för att skapa en unik kvalitetprodukt, och hur dessa egenskaper kan mätas och beskrivas. Något för de riktiga mustnördarna alltså (vilket nog väl beskriver samtliga medlemmar)!

Vill du vara med på seminariet? Är du medlem så hör av dig till Elisabeth Knöppel. Vill du bli medlem så kontakta malena.borgstrom@kiviksmusteri.se

IMG_4759