Kulturmust

Kulturmust är en äppelmust som gjorts på äppelsorter som odlats i Sverige minst 50 år. Dessa anrika äppelsorter erbjuder en mångfald av smaker. Med sina ofta djupa och kraftiga aromer lämpar de sig ypperligt att göra äppelmust på.

Ofta får dessa äppelsorter stå tillbaka för mer högpresterande nyplanteringar. Men ett ökat intresse för vår svenska råvara och dess smakvariationer inger hopp. Runt om i Sverige tas nu allt fler initiativ till nyplantering av dessa äldre sorter. De är också en del av vårt kulturarv och värdefulla att bevara för framtida generationer.

Vill du vara med och marknadsföra Kulturmust?
Då kan du som mustaktör märka din äppelmust med Kulturmust.
Här finner du all information du behöver inkl. kriterier, kostnader, grafisk manual och kontaktpersoner. Länk pdf Informationspaket.

Svenska Kulturäppelsorter
Listan över godkända sorter har upprättats av Svenska Musterier, med utgångspunkt av Anton Nilssons pomologi och den av Statens Lantbruksuniversitet (SLU) upprättade mandatsortlistan över äpplesorter.

Svenska Musterier tar tacksamt emot kommentarer, synpunkter samt ytterligare förslag på sorter som kan läggas till. Vid önskat tillägg av en ny sort krävs en dokumentation som styrker dess hävdade odling i mer än 50 år. Länk pdf Svenska Kulturäppelsorter.